1) Emmagatzemar aigua de la pluja.
2) Emmagatzemar les calories captades en escreix a l’estiu.
Pel que fa a l’aigua, disposem d’una pluviometria que es resumeix l’any 2003, en l’observatori de Cerdanyola del Vallès, en una precipitació anual acumulada en 588,2mm.
Aquesta pluja omplirà de forma puntual i concreta la cisterna. D’altra part preveiem un consum regular d’ACS de 350l/dia.
Donat que disposem d’una superfície de recollida de pluja de 175m2, amb el que el balanç anual serà de :
Aigua recollida : 175m2 x 588,2 l/m2 = 108.900 litres
ACS consumida: 350 l/dia x 365 dies = 127.750 litres
L’aigua de la pluja, pot cobrir aproximadament les necessitats d’ACS.
Precisem d’un emmagatzematge per recollir els episodis de pluja. Un mes amb una precipitació de 150l/m2 es podria considerar un cas extrem. En aquest cas recollirem:
Aigua recollida : 175m2 x 150 l/m2 = 26.250 litres
La cisterna haurà de tenir disponibles 25m3, per tal de poder aprofitar possibles pluges en els mesos de més probabilitat de precipitació.
El volum permanent d’aigua per emmagatzemar els excedents de calor de les plaques solars i de la bomba de calor a l’estiu, serà de 55 m3.
Aquesta aigua s’escalfarà i cedirà part de l’escalfor a les parets que envolten la cisterna. Es produirà l’efecte geotèrmic. El subsòl absorbirà calor de manera indefinida fins arribar a una temperatura d’equilibri amb l’aigua del dipòsit.
A l’estiu, la cisterna actuarà com “sumidero” del excedents de calor captats per el camp solar, i de l’intercanviador de la bomba aigua/aigua.
Al hivern, al refredar-se l’aigua de la cisterna per l’intercanviador de la bomba aigua/aigua, per calentar el terra radiant, hi haurà una transferència de calor, aquest cop des del terreny i parets de la cisterna, cap a l’aigua. El subsòl retornarà el calor guardat a l’estiu.
Aprofitarem el calor sensible acumulat a l’aigua de forma immediata, i el calor emmagatzemat al terreny s’anirà transferint de forma lenta i continua a l’aigua, per tal de poder-ho destinar a la calefacció.
Un altre efecte energètic positiu, serà al generar l’ACS des de la cisterna que disposarà d’una temperatura d’equilibri major que l’aigua de xarxa o de la pluja, el salt tèrmic serà menor amb el conseqüent estalvi energètic que això representa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada