dijous, 2 de setembre del 2010
El Periodico
dimecres, 7 de juliol del 2010
Aigües grises
Les aigües grises alimenten les cisternes dels banys i s’utilitzen pel reg del jardí i de les jardineres de la terrassa. També s’utilitza el calor de l’aigua per a la climatització de la casa a través del terra radiant mentre la temperatura ho permet (Free cooling), cosa que permet endarrerir la posada en funcionament de la bomba de calor.
Les aigües de les vivendes, passen per un separador de greixos que en fa un primer filtrat. Seguidament s’aboquen en un filtre de terra natural, situat a sobre la cisterna i, per gravetat, l’aigua filtrada entra a la cisterna.
Per evitar que el filtre de terra desbordi quan plou, l’airejament no s’activa si hi ha l’alarma de pluja activa.
Reg automàtic
L’aigua utilitzada per al reg automàtic, així com també la de les aixetes de reg del jardí prové de la cisterna de les aigües grises.
El reg automàtic s’activa únicament quan la humitat del sòl és insuficient. Per això hi ha instal·lat un sensor d’humitat del sòl situat al jardí de la part sud, al costat de la porta d’entrada a la casa.
Aquest sensor activa una sortida temporitzada per a cada zona de reg cada vegada que detecta falta d’humitat. Els temporitzadors estan ajustats a 15 minuts pel sud, 10 minuts per a l’est i l’oest i 5 minuts pel nord. Si el sensor d’humitat envia un telegrama $00 indicant que el terra ja és humit, el reg s’aturarà encara que no hagi finalitzat el temps programat.
Les jardineres funcionen independentment del sensor d’humitat i es programen a través de la pantalla tàctil de la sala.
Persianes i climatització
Protegir de la radiació solar a l’estiu, per evitar un escalfament excessiu de les vivendes, ajudant d’aquesta manera a la climatització de la casa. Al contrari que a l’estiu, a l’hivern cal deixar entrar el sol per escalfar les vivendes.
Funcionament
El funcionament en mode automàtic, es valora a més de la protecció solar la presència de persones a l’estança on hi ha la persiana i si estem a l’estiu o a l’hivern, en aquest cas hem dividit la cas en 4 zones, planta baixa i planta primera per a cada vivenda.
A l’hivern, les grans finestres orientades al sud funcionen com un captador solar, de manera que s’escalfen les vivendes ajudant o substituint la climatització, per què això funcioni cal pujar les persianes quan fa sol, però també tancar-les quan no en fa per evitar refredar la casa. A l’estiu, caldrà baixar les persianes durant les hores de sol per protegir les finestres de la radiació solar que escalfaria excessivament la casa.
Per evitar que es tanquin les persianes i que ningú es quedi tancat a fora, les dues persianes de les portes d’entrada a la cuina i la del safareig de la casa de la Marta no funcionen mai automàticament.
Cada persiana té el seu polsador per al funcionament manual, a més, cada vivenda disposa d’un polsador per a actuar totes les persianes de la casa (tancar-les totes o obrir-les totes).
A cada casa hi ha un posador per activar o desactivar el mode automàtic de les persianes, al polsar la tecla corresponent s’activa la protecció solar posant les persianes a la posició que els hi correspon segons la programació. Al desactivar la protecció solar, les persianes es tanquen.
Per evitar que les persianes es moguin si hi ha algú a la casa, la funció de protecció solar està relacionada amb la presència. S’han dividit les cases en 4 zones de presència: Montse Planta baixa, Montse primera planta, Marta Planta baixa i Marta primera planta. Mentre hi hagi presència en alguna d’aquestes zones, no es mourà cap persiana d’aquella planta automàticament per la protecció solar.
Per decidir si hi ha presència a una zona, s’utilitzen els detectors de moviment i la il·luminació. I es considera que no hi ha presència quan ha passat una hora des de l’últim cop que s’ha detectat moviment o s’ha encès algun llum d’aquella planta.
Funcionament de la piscina
Filtrat
La piscina disposa d’un primer filtre per l’aigua que retorna de la part superior de la piscina per treure les partícules més grans com fulles i altres objectes que puguin caure pel desbordant i mantenir net el dipòsit..
El filtre de la piscina, agafa una part de l’aigua del dipòsit del desbordant i una part directament del fons de la piscina, i un cop filtrada la torna per les boqueres del fons, de manera que la piscina sempre està plena mentre hi ha la bomba en funcionament.
L’horari de filtrat de la piscina es programa per la pantalla tàctil i està en funcionament pràcticament tot el dia, excepte quan hi ha programada l’esterilització de la cisterna, tot i que per garantir el subministrament d’aigua a les vivendes només es posarà en funcionament quan no hi ha moviment a la casa.
Una part de l’aigua que retorna del filtre es fa passar pel circuït d’esterilització per ultraviolats i es retorna, un cop esterilitzada, al dipòsit del desbordant. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir considerablement el consum de clor de la piscina. Això només es pot fer en cas de no haver-hi demanda d’aigua a les vivendes, ja que si s’està utilitzant l’aigua de la cisterna per al consum, cal esterilitzar-la abans d’enviar-la cap a les vivendes. Per això, sempre que hi ha presència en alguna de les cases la prioritat és el subministrament d’aigua i el sistema d’esterilització està preparat per a subministrar aigua a les vivendes. Si no hi ha moviment a cap de les dues cases, entra en funcionament el filtre i l’esterilització de la piscina.
Per a decidir si hi ha presència en alguna de les dues cases, s’utilitzen els detectors de moviment i la il·luminació. Mentre hi hagi moviment en alguna casa o algun llum encès, es considera que hi ha presència. La presència finalitza al cap d’una hora de no detectar-se moviment en cap detector ni encendre’s cap llum.
dimecres, 9 de juny del 2010
dijous, 27 de maig del 2010
Aigua potable
http://www.ath.es/ath.html
dissabte, 15 de maig del 2010
dimecres, 12 de maig del 2010
Reportatge a TV3 sobre minieòlica
Minieòlica, el vent a mida
Amb uns aerogeneradors que oscil·len entre els dos i els quinze metres d'alçada, l'energia minieòlica té un impacte visual escàs i és fàcil d'instal·lar al lloc on es consumirà l'energia. Les estacions de tren de L'Aldea-Amposta i de Llançà ja tenen els seus primers miniaerogeneradors.
http://www.tv3.cat/videos/2897970
dijous, 29 d’abril del 2010
Ahorrar dinero y energía en tu casa es fácil
dijous, 22 d’abril del 2010
Nivell de la cisterna d'aigües grises
La temperatura de l'aigua de la cisterna també comença a pujar, tot i que encara es troba a 13.5 ºC. Quan comenci a fer calor, i mentre l'aigua estigui prou freda, aprofitant-ne la temperatura es refrigeraran habitatges mitjançant el terra radiant, quan s'hagi escalfat l'aigua de la cisterna caldrà engegar la bomba de calor.
Evolució del nivell i la temperatura de l'aigua de la cisterna
Gràfiques de l'evolució del nivell i de la temperatura de l'aigua
Làmpada d'ultraviolats
Tenim tres aigües a tractar: l’aigua de la pluja que farem servir com a agua calenta sanitària, les aigües pluvials emmagatzemades a la cisterna i les aigües de la piscina. La làmpada que genera la radiació ultraviolada ha d'estar encesa constantment. La prioritat és el subministrament d’aigua als habitatges.
hLa impulsió de l’aigua es duu a terme amb un tàndem de bombes hidràuliques que reaccionen a l’ obertura de qualsevol aixeta. Mentre hi ha gent a la casa el sistema està a punt per subministrar aigua potable, això se sap gràcies als detectors de presència o bé per l’accionament de la il·luminació dels banys. Els intervals de temps en que la casa està buida o bé estem dormint la programació de l’alimentació de la làmpada fa circular l’aigua de la piscina en un primer període i la emmagatzemada a la cisterna en una segona fase.
Tàndem de bombes hidràuliques que impulsen les aigües pluvials
Conjunt de filtres de les aigües pluvials provinents de la cisterna
Sistema d'electrovàlvules que distribueixen l'aigua
Esquema simplificat del sistema d'esterilització d'aigües
Esquema hidràulic de l'esterilització d'aigües
Visualització gràfica de l'estat del sistema a la pantalla tàctil.
dimarts, 20 d’abril del 2010
Universitat de San Francisco de Quito
dilluns, 19 d’abril del 2010
Gestió llum de l'escala
L'escala que comunica els dos habitatges i l'aparcament és d'ús compartit. Tot sovint puges carregat i convé que la llum funcioni automàticament, i alhora assegurar-nos que s'apaguin al cap d'una estona.
Abans de programar el sistema domòtic cal establir en una taula de la veritat, la lògica de funcionament del grup d'aparells que intervenen en la il·luminació d'aquest espai. En aquest cas les sis lluminàries de l'escala, un detector de presència situat al peu de l'escala, els mecanismes d'accionament manual situats al cap de l'escala i l'estació metereològica situada a la coberta.
dilluns, 12 d’abril del 2010
Enllumenat de baix consum
S’han instal·lat lluminàries de sostre repartides uniformement, amb múltiples possibilitats d’encesa el que permet una sectorització de la il·luminació.
A més les làmpades que equipen els ulls de bou son de baix consum.
Compostatge domèstic
Per tal de fer compostatge a la llar cal disposar d'un mínim espai exterior on ubicar-hi un compostador, com ara una terrassa o un jardí. El compostador és un recipient que facilita l'oxidació aeròbica de la matèria orgànica per part dels organismes que hi participen, normalment cucs de terra i microorganismes.
Al final del procés s'obté un adob d'excel·lent qualitat que pot servir per fertilitzar les plantes de la terrassa o del jardí. A més, s'hauran valoritzat els residus orgànics generats a la llar.
divendres, 9 d’abril del 2010
Cuina d'inducció
Estenedor de roba
Per tal d'aprofitar el gran avantatge energètic que és produeix a l'assecar la roba de forma natural, enlloc d'utilitzar assecadores elèctriques, s'ha situat un gran estenedor a la part nord de la parcel·la, un espai ventilat, però no massa exposat a la radiació solar que fa malbé la roba.
És un lloc discret a la part del darrera de la casa, però fàcilment accessible des de les dues bugaderies, que permet aprofitar els avantatges naturals i disminuir la despesa energètica que suposa aquest hàbit tant quotidià d'assecar la roba.
dilluns, 1 de març del 2010
Taula rodona, amb l'opinió dels experts.
La Marta hi participa com a representant del Col·legi.
Publicat a EL PERIODICO el 27/02/2010
Versió en catala
Versió en castellà